Iniţiativa Educaţională

Invitație – Conferința Națională și Atelierele de Formare ”Teatrul în Educație”

București, 18-19 octombrie 2019

Teatrul Vienez de Copii are deosebita plăcere de a vă invita să luați parte la Conferința Națională și Atelierele de Formare „Teatrul în Educație”, organizate în cadrul proiectului ”Teatrul în Educație”, finanțat prin FSE – POCA 2014-2020, cu sprijinul Ministerul Educaţiei Naționale, al Inspectoratului Şcolar Judeţean București și sub Patronajul E.S. Ambasador al Republicii Austria la Bucureşti, Doamna Isabel Rauscher. Conferința va avea loc în data de 18 octombrie 2019 în Sala Mare a Palatului Național al Copiilor București, interval orar 14:00-18:00 iar atelierele de formare în data de 19 octombrie 2019. 

Conferința organizată în data de 18 octombrie a.c. la București va avea ca subiecte principale: importanța educaţiei artistice în dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor şi tinerilor, beneficiile unei abordări creative în procesul de predare prin jocuri și tehnici teatrale, dar și prezentarea rezultatelor preliminare ale utilizării metodelor de predare promovate de inițiativa educativă a Teatrului Vienez de Copii prin președintele său, dna. Sylvia Rotter. 

Reprezentanți ai autorităților naționale și locale, specialişti şi profesionişti cu experienţă în domeniul educaţiei, educaţiei teatrale, pedagogiei teatrale, psihologiei şi neurologiei precum și aprox. 700 de cadre didactice din domeniul preuniversitar (din București și județele limitrofe) sunt invitați să dezbată beneficiile introducerii elementelor de teatru în procesul educațional dar și al teatrului ca materie opţională în şcoli.

Conferinţa va fi urmată în data de 19 octombrie a.c. de două ateliere de formare oferite unui număr de 120 de cadre didactice din București și județele limitrofe. Cele patru module ale atelierelor – Voce, Mișcare, Regie, Improvizație – au în centru abordarea creativă a procesului de predare prin jocuri și tehnici teatrale. Un număr semnificativ de cadre didactice au aplicat deja metodele dobândite în activitatea curentă de predare la clasă sau de pregătire a trupelor de teatru. Iar cunoştinţele şi competenţele au fost dobândite în urma participării la atelierele de formare organizate în cadrul conferinţelor organizate în anii trecuţi în orașe precum: Bucureşti (2014), Sibiu şi Cluj (2015), Timișoara și Brașov (2016), Oradea și Bacău (2017), Baia Mare și Constanța (2018). 

În anul 2014 Teatrul Vienez de Copii – „Copiii Joacă Teatru” a demarat o iniţiativă educaţională naţională ce are ca scop final înaintarea a două documente oficiale: o propunere de politică publică pentru introducerea de cursuri de artă teatrală ca opțional școlar și o propunere de politică publică de susținere a utilizării de elemente și tehnici teatrale în procesul de predare și învățare. 

Teatrul Vienez de Copii – „Copiii Joacă Teatru” este o asociație non-guvernamentală al cărei scop este de a dezvolta abilitățile de comunicare ale copiilor și tinerilor, în diverse domenii (literatură, artă, teatru) pentru a le încuraja creativitatea și lărgi orizontul de cunoaștere. 

Participarea la conferința și atelierele de formare ”Teatrul în Educație” este gratuită. Numărul de participanți la ateliere este limitat iar prezența la acestea este condiționată de participarea la conferință. Confirmarea locului la atelier se va realiza pe email în ordinea înscrierii. 

Vă rugăm să confirmați participarea la conferință și/sau la atelierele de formare până pe data de 30 septembrie 2019 prin completarea formularului de înscriere disponibil aici: https://forms.gle/91yoZgfJxWgYnypL7 

Participanții vor primi diplome atât pentru prezența la conferință, cât și pentru prezența la atelierele de formare. 

Vă stăm la dispoziție pentru detalii la adresa de email  conferinta@teatrulvienezdecopii.ro.

______________________________________________________________________

 

Educaţia înseamnă mai mult decât transmiterea de cunoştinţe, înseamnă încurajarea copiilor să îşi dezvolte propriile personalităţi şi abilităţi “cheie”, cum ar fi încrederea în sine, creativitatea, exprimarea şi abilitatea de a comunica şi interacţiona cu cei din jur şi de a lucra în echipă. O educaţie făcută în acest sens pregăteşte copilul să întâmpine cu încredere viaţa de adult.

În ultimii ani, profesorii şi şcolile s-au confruntat cu provocări majore: numeroase strategii de reformare a educaţiei au fost dezvoltate şi discutate pe scara largă de către politicieni şi societatea civilă. Întrebării “cum se pot măsura rezultatele acestor reforme”, nu i s-a putut da un răspuns.

Pentru  a contribui  în  mod  constructiv  la dezbaterea privind învăţământul,  Prof. Dr. Max Friedrich, Dr. Brigitte Sindelar şi Sylvia Rotter au pus bazele Iniţiativei Educative în 2008, în Austria. Acest proiect a avut ca fundament ideea că sprijinirea dezvoltării creativităţii copiilor în timpul orelor petrecute la şcoală duce la creşterea abilităţilor acestora, nu doar în privinţa creativităţii mai sus menţionate, ci şi în ceea ce priveşte capacitatea lor de a se concentra şi de a învăţa.

Rezultatele studiului au demonstrat ştiinţific că tehnicile folosite în cadrul orelor de teatru duc la dezvoltarea unor abilitati cognitiv comportamentale, în procentaje semnificative.

Ne dorim să implementăm metoda dezvoltată de către Sylvia Rotter şi în şcolile româneşti. Ştim că se doreste implementarea orelor de teatru în școli la nivel național iar Teatrul Vienez de Copii poate oferi atât baza unui curiculum, cât şi o pregătire pentru viitori traineri ai copiilor din România.