Foto Gâlcevile din Chioggia 1

Categories:

PREMIERA

25 septembrie, ora 18:00, Ghergani, Capela Ghica

SPECTACOLE

  • 26 sept, ora 18:00, Ghergani, Capela Ghica
  • 2 oct, ora 17:00 – Ghergani, Capela Ghica
  • 3 oct, ora 17:00 – Ghergani, Capela Ghica
  • 9 oct, ora 11:00 – Teatrul Infinit (anulat)
  • 12 oct, ora 19:00 – Teatrul Infinit (anulat)
  • 13 oct, ora 19:00 – Teatrul Infinit (anulat)
  • 16 oct, ora 11:00 – Teatrul Infinit (anulat)

Bilete vor fi valabile din nou când vor fi ridicate măsurile Covid-19.

CARLO GOLDONI (1707-1793)

“Lumea e o carte frumoasă dar complet nefolositoare celor care nu o pot citi”.

Carlo Goldoni s-a născut în 25 februarie 1707 în Veneţia. La vârsta de 16 ani, după ce s-a pregătit la iezuiţii din Perugia şi dominicanii din Rimini, Goldoni a început, la dorinţa tatălui său, să  studieze dreptul, filosofia şi teologia. Marea lui dragoste a fost totuşi, din al 10-lea an al vieţii sale, teatrul. Astfel el s-a alăturat unei trupe de comedianţi încă din timpul studiilor. Începând cu 1731 Goldoni a practicat avocatura în Veneţia fără să renunţe la preocuparea sa pentru dramaturgie.

În anul 1733, pentru a scăpa de o căsătorie nedorită, Goldoni a fugit din Veneţia şi a trăit în mai multe oraşe din Italia de nord. În 1734 a fost angajat ca libretist la Teatrul San Giovanni Crisostomo (Veneţia) şi între 1734 şi 1742 Goldoni şi-a schiţat primele sale comedii. Din cauza nevoilor financiare, Goldoni a fost obligat să deschidă în 1743 un cabinet de avocatură, totuşi în acelaşi an a luat naştere prima sa comedie de caractere redactată în totalitate.

În 1747 Goldoni s-a întors în cele din urmă la teatru iar renumele său s-a răspândit foarte repede peste graniţele Italiei. În 1761 s-a dus la Paris pentru a-şi petrece acolo ultimii 30 de ani din viaţă. În calitate de director de teatru la curtea franceză a mai înregistrat alte două mari succese şi în 1764 regele Franţei, Ludovic al XV-lea, l-a angajat ca profesor de italiană al fiicei sale. După moartea Deflinei s-a încheiat şi activitatea sa la curtea Franţei, iar Goldoni s-a mutat la Paris. A primit o pensie anuală până ce Revoluţia Franceză i-a anulat această sursă de venit. Între 1784 şi 1787 Goldoni şi-a scris memoriile.

În 8 februarie 1793 i s-a acordat din nou pensia, doar că Goldoni nu avea să mai afle acest lucru. Sărăcit şi orbit, cel mai mare autor de comedii italian a murit la 6 februarie 1793 la Paris.

GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA

Acţiunea  piesei  “Gâlcevile din Chioggia” se desfăşoară  într-un sat de pescari din apropierea Veneţiei. Majoritatea bărbaţilor sunt pescari, munca lor este grea şi periculoasă. În sat sunt şi multe tinere dornice  să se căsătorească. Au doar o problemă: sunt prea puţini bărbaţi.

Fiecare domnisoară doreşte să fie cea mai frumoasă şi cea mai vrednică şi, ca de obicei, toate sunt geloase şi caută motive de harţă cu rivalele lor pentru a ieşi în evidenţă. Checca, cea mai tânără dintre ele, este încă în căutarea unui soţ, Lucietta este logodită cu Titta Nane şi Orsetta cu Beppe, fratele Luciettei.

Şi apoi apare Toffolo, el nu este pescar ci luntraş, cu un venit modest. Toffolo este în căutarea unei soţii. Lucietta, Orsetta şi Checca flirtează cu Toffolo pur şi simplu din plictiseală, deoarece ceilalţi bărbaţi sunt plecaţi la pescuit. Şi astfel  încep gâlcevile – şi toate acestea din cauza unei bucăţi de dovleac pe care Toffolo i-o dăruieşte Luciettei. Celelalte fete devin geloase şi se ciondănesc. Toţi se ceartă între ei: bărbaţii nu mai doresc să audă de femei, iar femeile nu doresc  să mai audă de bărbaţi. Vociferează, se înfurie şi se dezlanţuie . Bărbaţii se iau la bătaie şi chiar şi femeile se cotonogesc. Bravo! Şi totul din cauza unei  bucăţi de dovleac.

Numai  judecătorul poate interveni  în acest caz, un  judecător prietenos şi doritor ca toată lumea să se împace. Acest lucru îl costă câteva căderi nervoase.

Din fericire la final învinge dragostea şi toţi îşi găsesc perechea:  Lucieta pe al său Titta Nane, Orsetta pe al său Beppe, iar tânăra Checca se mulţumeşte cu Toffolo plus o zestre! Totul e bine când se termină cu bine.

Teatrul Vienez de Copii

Teatrul Vienez de Copii a fost creat in 1994 de către Sylvia Rotter, cu scopul de a familiariza copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani cu universul literaturii şi al spectacolului. Deschis tuturor copiilor şi tinerilor, indiferent de mediul social sau de nivelul de dezvoltare al aptitudinilor, teatrul  îşi propune să educe şi să anime atât participanţii cat şi publicul.

Folosind metode de pregătire lingvistică, tehnici de respiraţie şi exerciţii de ritm, atenţie, memorie, improvizaţie, lucru in echipă, copiii învaţă să fie mai încrezători în ei înşişi şi să interacţioneze unii cu alţii, să-şi dezvolte expresia lingvistică si fizică, într-o atmosferă de auto-descoperire.

În urma unui studiu ştiinţific condus de psihologi şi neurologi, care a implicat participarea a 126 de copii de 8 ani, Das Wiener Kindertheater a demonstrat că, in cadrul activitaţilor specifice teatrului, anumite abilităţi cognitiv-comportamentale se dezvoltă cu pâna la 50%!

Regia:                            Petrică Voicu, după o idee de Sylvia Rotter

Coordonatori artistici:     Petrică Voicu ,  Ruxandra Coman, Cezar Vlad, Andreea Grindean,

Asistenti:                          Andreea Pîrvulescu, Alexandra Novac

Organizare:           Andrei Bratu, Luiza Ionescu si Andreea Vasi

E-mail: office@teatrulvienezdecopii.ro

Website: https://www.teatrulvienezdecopii.ro

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înscrie-te la ateliere!Participă la atelierele de selecție si alătură-te echipei noastre!

Haide alături de noi la atelierele de selecție și alătură-te familiei TVC!